A GYEREKSZOBÁT KORÁNAK SZERINTI BERENDEZÉSE | Vellea Home

 2023-08-11

A GYEREKSZOBÁT KORÁNAK SZERINTI BERENDEZÉSE

A gyerekszoba berendezésének témája mindig aktuális, mert a gyerekek gyorsan nőnek és változnak. Az ő igényeik is átalakulnak, újak jelennek meg, és neked, mint szülőnek is kell némi kényelem – elvégre közös otthonban élsz a gyerekeiddel.

A gyerekszoba nem csak egy hálószoba, sokkal inkább a kicsi számára: személyes menedéke, és miért nem egy erőd. A gyermek a szobájában pihen, tanul és szórakozik, miközben minden korosztály elrejti egyéni szükségleteit. Annak érdekében, hogy gyermeke jól érezze magát a saját szobájában, figyelembe kell vennie személyes kívánságait és életkori sajátosságait.

Gyerekeknek 0-6 éves korig

Amikor kis örökösünk megteszi első lépéseit otthon, jó, ha személyes teret szervezünk neki. Bár néhány ebbe a korosztályba tartozó gyerek még mindig a szülei szobájában alszik, jó, ha azon kívül is ösztönözzük önállóságukat. És hogy minek kell jelen lennie a legkisebbek szobájában?

1. Funkcionális ágy

2. Gardróbszekrény

3. Komód

4. Játékterület

5. Kreativitás zóna

Ez az 5 pont persze nem meríti ki az összes bútort, de egy jól felszerelt gyerekszoba fő elemei ebben a korban. Jó, ha nem zsúfoljuk túl, mert a kisgyermekeknek több hely kell a mozgáshoz, játékhoz. Gyakran mindenhova dobálják a játékaikat, de nagyon jól eligazodnak a miniházukban. Mégis, néhány játékkosár nem lesz felesleges, hogy időnként rendben tartsuk a dolgokat. Akár játszhat is gyermekével, és szórakoztató módon megtaníthatja neki az alapszíneket, ha szín szerint válogatja őket, és a megfelelő szemetesbe helyezheti.

7-12 éves gyereknek

Az a kor, amikor a gyerekek elkezdik az iskolát és megteszik az első lépéseket az iskolai környezetben, általános változáshoz vezet az egész család számára. Szükséges a felnőtt méretű ágy cseréje, valamint egy új terület kialakítása a gyermekszobában - egy dolgozósarok.

A tanulmányi terület különös figyelmet igényel, mert kényelmesnek kell lennie, és hajlamossá kell tennie a fiatal tanulót a házi feladat elkészítésére. Az íróasztal kiválasztásakor ügyeljen a területére, a rendelkezésre álló tárolási lehetőségekre és természetesen a kialakítására a szoba többi bútorához képest.

A gyermekszék határozza meg gyermeke helyes testtartását tanulás közben. Javasoljuk, hogy az ülésen legyen állítómechanizmus a szék magasságának szabályozására. Nem számít, milyen típusú háttámlát választunk, annak kellően szilárdan kell „támasztania” a gyermek hátát, anélkül, hogy a „mesterséges” helyzet érzetét keltené.

A kreativitás területe kibővülhet és egybeolvadhat a játszótérrel, mert most gyermeke érdeklődési körének megfelelően különböző tevékenységeket fog végezni. Ne felejtse el felszerelni a szükséges kellékekkel, és kívánatos, hogy gyermeke is közvetlenül részt vegyen ebben a folyamatban.

Vegye figyelembe a tároló bútorokat is. Gyermeke holmija gyarapodik, és jól meg kell szervezni a helyet, hogy mindig elérhetőek legyenek. Néhány szekrényt felcímkézhet érdekes szimbólumokkal és színekkel, hogy emlékeztessen arra, mit tart bennük.

Tinédzsereknek

Egy tinédzser szoba igazi kihívás. Már van egy serdülő fiatal férfi vagy fiatal hölgy, saját véleményével, problémáival, álmaival, akik gyakran be akarnak zárkózni a szobájukba, és nem zavarják őket senki. A magánéletet keresve biztonságban kell érezniük magukat, hogy ez az ő helyük. Ennek érdekében mindenképpen cserélje ki a bútorokat tinédzserével együtt.

A tinédzser szobája nagyon hasonlít egy felnőtt szobájához, azzal a különbséggel, hogy vannak benne erős egyéniség, sőt lázadás elemei. A plakátok és plakátok szinte kötelezőek, akárcsak a felháborító szlogenek és idézetek. Viszont keretben sokkal eredetibbnek tűnnének, nem?

Egy tinédzser asztala nagy, mert minden fontos megtörténik rajta – a kreativitástól a tanulási folyamatig. Annyi anyag és eszköz van már, hogy jó időben rendszerezni őket. Ebben az értelemben a közvetlenül az íróasztal feletti polcok nagyszerű munkát fognak végezni.

Ne felejtsük el, hogy ebben az időszakban a fiatalok nagyon szeretik a zenét. Ha van elég helyed, jó lenne, ha külön asztalt vagy komódot biztosítanának nekik kifejezetten az elrendezésükhöz.

Nem hagyjuk ki a világítást. Mivel a tinédzser már olvasó fiatal, megfelelő világítótestekkel biztosítsa számára elegendő fényt. Ez lehet egy lámpa az ágy mellett, egy asztali lámpa az íróasztalhoz, egy lámpa a személyes olvasósarok mellett, vagy csak extravagáns világítás, amely egy frissebb szobává varázsolja a helyet, sok-sok mókával.

A gyerekszoba az egyik legdinamikusabban változó helyiség otthonunkban, a gyermekeinkkel bekövetkező változások miatt. De a megfelelő belső megoldásokkal optimálisan és kreatívan használhatja ki a teret. És a gyermek szobája végül egyik kedves gyermekkori emlékévé válik.

Kövessen bennünket